SOGLA

"Benim bir hayalim var! "

SOGLA'nın eş başkanlarından Tolga Vatansever 7 Nisan'da gerçekleşen Sosyal Grişimçilik Konferansı'nın dikkat çekici açılış konuşmasına Martin Luther King'ten alıntı yaparak başladı. " Nasıl oldu da Dr. King Facebook'ta event açıp kimseyi davet etmeden  Ağustos'un kavurucu sıcağında 250.000 kişiyi Washingtonda bir alışveriş merkezinin önünde toplamayı başardı ? O etrafta dolanıp insanlara neyin değişmesi gerektiğini anlatmadı. İnsanlara neye inandığını ve neyi hayal ettiğini anlattı. " 


Tolga'nın konuşmasını (bence) en etkileyici kılan kısım sondaki ricasıydı. "Tüm misafir konuşmacılarımızın yanında, titizlikle seçtiğimiz ve ondan da öğrenecek çok şeyimiz olduğuna inandığım bir başka kişiyle tanıştırmak istiyorum sizi:  Hepinizin yanınızda, önünde arkasında oturan kişi ! Yani SİZ, tüm katılımcılar! Şimdi rica edersem herkes bir ayağa kalkabilir mi ? Şimdi lütfen önünüzde ve arkanızda oturan iki kişiyle kısaca tanışın. Kısa bir merhaba-merhaba. Anlaşıldığı üzere sizden ricam birbirinizle tanışmanız, yaptıklarınızı, yapmak istediklerinizi anlatmanız. Göreceksiniz ki bir çok ortak noktanız var."

Nedir SOGLA? Ya da sosyal girişimcilik. Bill Drayton'ın sözleri ile ;
"Sosyal girişimciler yalnızca balık vermek ya da balık tutmayı öğretmekle yetinmez, balık endüstrisinde bir devrim oluşturana dek dinlenmeksizin çalışırlar"

SOGLA(Sosyal Girişimci Liderler Akademisi) Ece Ercel ve Timur Tiryaki tarafından "Para kazandığım iş aynı zamanda topluma faydalı olabilir mi?" sorusu ile  "değiştirmek için yola çıkmak" amacıyla kuruluyor.

Bu seneki konferansa arkadaşım aracılığı ile ben de katıldım, iyi ki de ordaymışım. Başarılı ve anlamlı bir organizasyonun konuğu olabildim. Haberdar olmadığım insanlar ve hikayeleri, orjinal fikirler ve faydaları gibi pek çok şey kattı bana. Neler mi ?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ASHOKA isimli organizasyon sosyal girişimcileri keşfedip onlara maddi destekte bulunuyor. Türkiyeden bu desteği alanlar arasında özürlülere dalış dersi ile yola çıkıp Düşler Akademisini kuran Ercan Tutal ve hepimizin tanıdık olduğu AKUT un kurucusu Nasuh Mahruki var.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Konferansın en eğlenceli konuşmacısı açık ara fark ile Mustafa SARI idi. Tüm samimiyeti ile Van Gölünde kaçak avlanma yüzünden soyu tükenmekte olan İnci Kefalı nı korumak için çıktığı yolculuğu bizlerler paylaştı. Bu yolculuk sırasında devlet dairelerinde başına gelen trajikomik olaylar, kaçak avlanan balıkçıların aileleri ile aralarında geçen diyaloglar Mustafa Sarı'nın kendine has üslubu ile anlatışı ile katılımcıları etkisi altına aldı.

1992 yılından beri yılmadan sürdürdüğü bu mücadele gerçekten çok etkiledi beni.   " Hoca hoca başka işin yok mu senin? Bak sen git şu Van kedileri ile ilgilen biraz." laflarına kulak asmayıp yoluna devam etmiş Mustafa Sarı ve uzun da sürse istediği sonuçlara ulaşmış. İnci Kefalı gibi akıntıya karşı yüzüp, engelleri sudan zıplayarak aşmış.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------


SOGLA üyelerinden Hisar Uyar'ın hikayesi de çok ilgi çekiciydi. Boğaziçi öğrencilerinin ucuz yemek sıkıntı malum, hala gündemde. Hisar Uyar da Boğaziçi öğrencisi olduğu dönemde bu sıkıntıyı fark edip, ders vererek kazandığı para ile bir "tavuk-pilav-ayran"cı açmış. Öğrencilere ucuz yemek sağladığı yetmiyormuş gibi açtığı internet sitesinde çekilişe katılan her 10 kişiye bir günlük yemeğini bedavaya vermiş. Esnafla da arasını iyi tutan Uyar zamanla bedava traş, fotokopi, kuru temizleme gibi hizmetlerde sunmaya başlamış. Nerden nereye!


------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Organizasyonla ilgili hoşuma giden son bir detay var. Aralarda çıktığımız alanın duvarlarına  Gençlik, Çevre, İnsan Hakları, Eğitim vb başlıkların asıldığı boş kağıtlar asılmıştı. Katılımcılar bu kağıtlara görüşlerini, önerileri, şikayetlerini yazdılar. Yazılanlar ara ara sahneden de okundu. Konusunu düşünürsek konferansa çok uygun bir düşünce olmuş, tebrik ettim.

Şimdilik benden bu kadar. Daha fazla bilgilenmek isterseniz :

www.sosyalgirisim.org
www.sogla.org
www.ashoka.org

Zeze

Phasellus facilisis convallis metus, ut imperdiet augue auctor nec. Duis at velit id augue lobortis porta. Sed varius, enim accumsan aliquam tincidunt, tortor urna vulputate quam, eget finibus urna est in augue.

Hiç yorum yok: